Masuri de siguranta

Masuri de siguranta generale

1. Asigurati-va ca ati citit cu atentie aceste masuri generale de siguranta inainte de a incepe constructia, exploatarea sau operarea modelului dumneavoastra. Urmati cu exactitate procedurile recomandate in manualul de utilizare al produsului.

2. Daca construiti sau operati un aeromodel, elicopter, automodel sau navomodel RC pentru prima data, va recomandam sa nu ezitati sa cereti ajutor unui modelist mai experimentat.

3. Modelele radiocomandate hobby-grade nu sunt jucarii iar utilizarea produselor de catre minorii cu varsta sub 14 ani se va face doar sub stricta supraveghere a unui adult cu experienta.

4. Constructia si operarea acestor modele necesita cunostinte tehnice, abilitati de indemanare deosebite, atentie si o atitudine constienta la potentialele riscuri pe care acesta activitate le implica. Erorile, neglijenta, omisiunile in constructia si operarea acestor modele hobby-grade pot provoca raniri si pot aduce daune proprietatii. Atat timp cat producatorul sau distribuitorul produsului nu au nici un mijloc de a controla felul in care sunt construite sau operate aceste modele, incercam doar sa evidentiem potentialele pericole la care va expuneti. Nu ne asumam nici o responsabilitate pentru modul in care sunt construite sau exploatate modelele achizitionate.

5. Elicele, rotoarele elicopterelor si alte componente, subansamble sau parti in miscare pot constitui un pericol si pot provoca ranirea dumneavoastra si a celor din jur. Nu expuneti parti ale corpului dumneavoastra in apropierea componentelor ce prezinta un pericol.

6. Urmati cu rigurozitate instructiunile de utilizare si intretinere furnizate de producatorii de baterii si acumulatori. Procedurile necorespunzatoare ca inversarea polaritatii sau supravoltarea pot provoca explozii. Folositi incarcatoare adecvate si incarcati bateriile conform specificatiilor producatorului.

7. Protejati produsele, echipamentele si componentele de vibratii, praf, umezeala sau caldura excesiva. Nu incercati sa refolositi un echipament sau dispozitiv ce a fost supus socurilor violente, accidentelor sau care a fost deteriorat datorita apei. Acordati o atentie deosebita manipularii si utilizarii substantelor inflamabile (combustibili, diluanti, vopsele, etc.)si nu permiteti accesul persoanelor cu surse de foc.

8. Efectuati verificarile de rutina inainte de fiecare operare si asigurati-va de fixarea sigura a componentelor mobile. Nu faceti modificari sistemelor de radiocomanda. Verificati raspunsul corect al tuturor comenzilor, verificati raza de actiune a echipamentului radio si fiti sigur ca bateriile ce deservesc modelul sunt complet incarcate.

9. Verificati modelul dupa fiecare operare iar in cazul avarierii unor piese, inlocuiti-le doar cu piese de schimb adecvate furnizate de producator. Nu incercati sa modificati un model sau piesele acestuia intrucat evolutiile ulterioare pot fi imprevizibile si periculoase. Efectuati procedurile de intretinere specifice post-operare, astfel incat acesta sa fie apt pentru evolutii viitoare.


Aeromodele radiocomandate

Zborul si controlul unui aeromodel RC propulsat electric sau termic este indiscutabil una din cele mai fascinante experiente. La fel ca orice inceput, cei ce abia acum se initiaza in tainele pilotajului unui aeromodel radiocomandat, trebuie sa isi faca debutul cu un model adaptat nivelului de experienta. Acest lucru va facilita dobandirea aptitudinilor de baza necesare zborului radiocomandat inainte de a face trecerea la aeromodele RC mai complexe si mai performante.

Cu toate acestea, orice entuziast al zborului RC indiferent ca este incepator sau experimentat, trebuie sa fie constient de masurile de siguranta ce implica operarea unui aeromodel radiocomandat. Aeromodelele radiocomandate hobby-grade nu sunt jucarii si trebuie tratate cu atentia cuvenita. Operatorii acestor aeromodele RC sunt in totalitate raspunzatori pentru daunele cauzate de acestea.

1. Nu achizitionati un aeromodel RC doar pentru ca arata grozav, zboara foarte rapid si necesita aptitudini de pilotaj pe care inca nu le aveti. In cel mai bun caz il veti avaria, iar in cel mai rau puteti provoca ranirea dumneavoastra si a celor din jur.

2. Cand cumparati un aeromodel RC RTF, nu inseamna automat ca nu veti avea nevoie de instruire si antrenament. Ready To Fly (RTF) inseamna doar ca acel aeromodel poate fi pregatit pentru zbor in timp scurt. Cititi cu atentie si in intregime manualul de utilizare. Inainte de a fi pregatit pentru primul zbor acordati-va timp sa exersati cu un aeromodelist mai experimentat sau antrenati-va pe un simulator de zbor.

3. Nu uitati sa faceti verificarile specifice inainte de fiecare zbor. Aceste verificari sunt esentiale inainte de orice zbor. Incredintati-va ca aeromodelul dumneavoastra este echilibrat si ca toate componentele in miscare si conexiunile electrice sunt sigure. Verificati ca bateriile ce deservesc aeromodelul si sistemul de radiocomanda sa fie complet incarcate si controlati mobilitatea si raspunsul suprafetelor portante.

4. Verificati raza de actiune a echipamentului radio. Aceasta verificare se face in scopul de a identifica zona limita de zbor a aeromodelului fara riscul de a pierde semnalul radio. Un aeromodel radiocomandat iesit in afara razei de actiune a sistemului de radiocomanda se va prabusi. Folositi echipament radio ce minimizeaza sau exclude riscul interferentei semnalului radio.

5. Fiti absolut sigur ca ati facut verificarile preliminare zborului. Daca aveti nelamuriri, nu ezitati sa cereti ajutor sau sfaturi celor mai experimentati. Nu incercati sa operati un aeromodel RC in conditii nefavorabile de zbor (vant puternic, ploaie, etc.). Nu efectuati teste si nu incercati sa ridicati un aeromodel RC in zone cu praf, nisip sau criblura. Functie de puterea dezvoltata de motor, elicea aeromodelului poate antrena cantitati semnificative de praf si particule solide ce pot dauna atat aeromodelului cat si celor din jur. Verificati periodic integritatea elicei si nu operati aeromodelul atunci cand acesta este fisurata sau ciobita. Nu incercati niciodata sa reconditionati elicea.

6.Fiti constient de spatiul in care operati, fiti constient de potentialele pericole ce pot afecta evolutia aeromodelului dumneavoastra si fiti constient de modul in care puteti afecta integritatea dumneavoastra, a celor din jur, dar si a proprietatii private. Nu zburati un aeromodel RC in preajma animalelor, deasupra drumurilor, in apropierea liniilor electrice de inalta tensiune, zone cu vegetatie bogata (pomi) sau in locuri aglomerate. Nu porniti un aeromodel RC termic in spatii, incinte sau zone limitate intrucat gazele de evacuare ale motorului sunt toxice.

7. Nu incercati sa opriti motorul cu mana sau cu un alt obiect, nu va expuneti degetele componentelor in miscare (elice). Folositi imbracaminte adecvata si ajustati-va acele articole de imbracaminte ce prezinta un potential pericol de a fi antrenate de componente , piese sau parti in miscare. Folositi mijloace adecvate de oprire a motorului aeromodelului ce nu va pun in pericol in cazul unei opriri de urgenta. Intotdeauna sa aveti acces rapid la o trusa medicala de prim ajutor, telefon, extinctor cu CO2.

8. Efectuati procedurile specifice de intretinere post-operare astfel incat aeromodelul sa fie apt pentru urmatoarea evolutie.

Viitorul aeromodelismului radiocomandat depinde in mare masura de daruirea si angajamentul dumneavoastra de a zbura in siguranta. Cunoasteti-va limitele, cunoasteti si aplicati regulile specifice locului de zbor si mai ales zburati responsabil. Fiti constient ca sunteti singurul responsabil in cazul in care provocati accidente, raniri sau daune datorate deciziilor dumneavoastra. Urmand aceste masuri de siguranta veti reusi sa evitati problemele majore ce pot interveni in operarea unui aeromodel RC hobby-grade.


Elicoptere radiocomandate.

Elicopterele RC constituie probabil unele din cele mai provocatoare si mai complexe modele radiocomandate. Primul lucru pe care un potential pilot trebuie sa il inteleaga este ca aceste elicoptere radiocomandate functioneaza dupa aceleasi principii ca si elicopterele full-size, sunt dificil de pilotat, iar controlul acestora necesita experienta si rabdare. Constructia si operarea acestor modele RC impune cunostinte tehnice temeinice si aptitudini de indemanare deosebite, scrupulozitate si o atitudine in care modelistul sa fie constient de potentialele riscuri pe care aceasta activitate le implica. Erorile, neglijenta, omisiunile in constructia si operarea elicopterelor radiocomandate hobby-grade pot provoca raniri si pot aduce daune proprietatii.

Elicopterele radiocomandate hobby-grade nu sunt jucarii si pot cauza accidente grave sau chiar moartea daca sunt utilizate, exploatate sau intretinute necorespunzator. Pentru a va putea bucura de evolutiile de exceptie ale unui elicopter RC indiferent ca acesta este propulsat electric sau termic, va recomandam sa tineti cont de respectarea unor reguli importante ce vor asigura constructia si zborul in conditii de performanta a acestor elicoptere radiocomandate.

Asigurati-va ca ati citit cu atentie aceste informatii despre masurile de siguranta pe care trebuie sa le luati inainte de constructia sau exploatarea unui elicopter RC. Urmati cu atentie procedurile recomandate in manualul de utilizare a produsului.

Prevenirea erorilor de constructie si asamblare. Prima conditie este sa urmati cu exactitate toate instructiunile producatorului disponibile in manualul de utilizare. Aceasta prima conditie nu numai ca ofera o experienta placuta in ceea ce priveste constructia si asamblarea, dar in acelasi timp va creste sansele unui zbor inaugural de succes.

1. Folositi mijloace si solutii specifice ce permit fixarea solida a elementelor de asamblare (suruburi, piulite, etc.) ce nu au prevazute saibe de blocare. Aceasta operatie previne slabirea unor componente esentiale in timpul zborului.

2. Nu expuneti partilor in miscare diferitele fire electrice ce deservesc elicopterul dumneavoastra. Folositi mijloace specifice pentru a proteja aceste fire electrice. Izolati componentele electrice ce folosesc curenti tari (acumulator propulsie, regulator electronic, motor) de cele ce folosesc curenti slabi (antena, giroscop, receptor).

3. Lubrifiati piesele si subansamblele in miscare.

4. Ghidati dispunerea antenei in interiorul elicopterului RC astfel incat sa nu existe riscul antrenarii acesteia de piese sau componente in miscare. Pierderea unei parti de antena in timpul zborului poate provoca accidente.

5. Indepartati palele rotorului principal la prima pornire a elicopterului dumneavoastra.

6. Verificati raspunsul corect al tuturor comenzilor.

7. Daca nu sunteti sigur de anumite aspecte esentiale ce privesc asamblarea si exploatarea elicopterului dumneavoastra nu ezitati sa cereti ajutor unui pilot mai experimentat.

8. Evitati imobilizarea la sol a elicopterului dumneavoastra pentru a facilita testele.

9. Folositi sisteme de radiocomanda performante ce minimizeaza sau chiar exclud riscul interferentei semnalului radio.

Reguli de siguranta pentru zborul elicopterelor RC:

1. Efectuati intotdeauna o verificare a razei de actiune a sistemului de radiocomanda atat dupa asamblarea unui elicopter RC nou, dar si dupa reconditionarea unuia ce a suferit avarii.

2. Efectuati inspectii de verificare inainte de fiecare zbor si efectuati lucrari de intretinere periodice.

3. Pastrati o distanta de cel putin 6 metri intre elicopterul dumneavoastra si orice alt aeromodel din apropiere.

4. Zburati elicopterul RC la nivelul de cunostinte acumulate, iar pentru abordarea unor noi "figuri" practicati in prealabil pe simulator.

5. Nu zburati niciodata singur si intotdeauna sa aveti in apropiere un martor ce poate interveni in caz de necesitate. Intotdeauna sa aveti acces la o trusa medicala de prim ajutor, telefon sau extinctor cu CO2

6. Fiti constient de animalele prezente in jurul dumneavoastra, dar mai ales fiti constient de pozitia persoanelor ce asista si nu zburati niciodata un elicopter radiocomandat la o distanta mai mica de 20 metri de acestia.

7. Nu operati un elicopter RC deasupra drumurilor, in apropierea liniilor de inalta tensiune sau deasupra apei in afara cazului cand elicopterul radiocomandat este dotat cu flotoare.

8. Sa aveti cunostinte solide despre modul in care puteti opri un elicopter RC in caz de urgenta.

9. Dupa zbor, efectuati proceduri de curatare si intretinere ce vor permite pastrarea in conditii optime a elicopterului dumneavoastra.

Elicopterele radiocomandate sunt potential periculoase si trebuie tratate cu respectul si atentia cuvenita. Riscurile ce vizeaza exploatarea unui elicopter RC hobby-grade pot fi minimizate prin abordarea cu bun simt a regulilor de baza ce conditioneaza desfasurarea acestei activitati si urmand masurile de siguranta specifice.


Automodele radiocomandate

Automodele RC electrice si termice. Pentru a va putea bucura de acest minunat hobby RC trebuie sa tineti cont de cateva aspecte importante ce vor facilita operarea in conditii de siguranta a oricarui automodel RC propulsat electric sau termic. Ignorarea masurilor de siguranta a provocat in foarte multe cazuri raniri, dar si daune aduse proprietatii private. Va recomandam sa cititi sau sa va reamintiti cateva reguli pe care daca le veti lua in considerare vor asigura operarea in cele mai bune conditii a acestor performante automodele RC.

1. Asigurati-va ca operati automodelul intr-un spatiu ce nu este aglomerat, intrucat persoanele in miscare prezinta un potential risc de ranire. Nu rulati un automodel radiocomandat pe drumurile publice, in spatii destinate copiilor, in prezenta animalelor domestice, in incinte sau zone limitate, cartiere rezidentiale sau parcuri.

2. Verificati manualul de utilizare specific fiecarui automodel termic radiocomandat mai ales atunci cand trebuie sa folositi combustibilul adecvat modelului dumneavoastra.

3. Verificati bateriile sistemului de radiocomanda respectiv cele din emitator si receptor si asigurati-va ca acestea sunt complet incarcate. Utilizarea unor baterii sau acumulatori insuficient incarcati afecteaza transmisia si receptia semnalului radio astfel incat exista riscul pierderii controlului si implicit accidente sau avarii ale automodelului dumneavoastra. Asigurati-va ca frecventa pe care operati este libera si nu exista riscul unor interferente.

4. Folositi un dispozitiv Fail-Safe. Orice automodel RC electric sau termic ar trebui sa fie dotat cu un dispozitiv fail-safe ce va permite oprirea in conditii de siguranta in cazul conflictelor de frecventa sau a iesirii din raza de actiune a sistemului de radiocomanda.

5. Daca un automodel RC se comporta sau functioneaza anormal va recomandam sa-l opriti imediat si sa incercati sa aflati care este cauza. Atat timp cat problema nu este rezolvata, va sfatuim sa nu-l mai operati intrucat este posibil sa afectati dramatic functionarea si performantele acestuia.

6. Acordati o atentie deosebita atunci cand manipulati combustibili. Indiferent ca rulati un automodel RC nitro sau unul alimentat cu benzina, vaporii si gazele de evacuare sunt deosebit de toxice atat pentru pilot cat si pentru cei din jur.

7. Feriti-va de a incerca sa opriti manual motorul, nu va expuneti degetele, mana sau oricare alt obiect in zona componentelor ce se rotesc sau sunt in miscare. Folositi articole de imbracaminte ce nu prezinta riscul de a fi antrenate de dispozitive, componente, piese sau parti mobile in miscare. Daca se impune oprirea motorului in regim de urgenta, asigurati-va ca folositi mijloace tehnice specifice (manusi, dispozitive speciale, etc.) ce nu va pun in pericol.

8. Dupa operarea unui automodel RC termic evitati sa atingeti atat motorul cat si toba de esapament intrucat temperatura ridicata a acestora poate provoca arsuri grave. Permiteti intotdeauna un timp de racire de 5-10 minute.

9. Depozitati combustibilul destinat oricaror automodele RC termice in spatii racoroase si care nu sunt la indemana copiilor. Verificati etanseitatea inchiderii acestor recipiente destinate combustibililor RC.

10. Evitati sa operati in praf, noroi, ape statatoare, balti sau in conditii de ploaie.

11. Efectuati procedurile de intretinere specifice post-operare automodel radiocomandat astfel incat acesta sa fie apt pentru urmatoarea evolutie.

Urmand aceste simple masuri de siguranta, veti evita accidente si avarii majore ce va vor permite sa va bucurati de satisfactiile oferite de acest provocator hobby.


Navomodele radiocomandate

Alaturi de navomodelele functionale radiocomandate hobby-grade veti petrece multe momente de amuzament si relaxare. Chiar si cei mai experimentati entuziasti ai acestui hobby stiu ca implicarea in activitatea de navomodelism presupune masuri de siguranta si protectie ce vor permite operarea in conditii optime a oricarui navomodel RC.

Pentru a profita la maximum de performantele navomodelului dumneavoastra va recomandam sa luati in considerare cateva sfaturi si reguli ce va vor asigura evolutia la cel mai inalt nivel:

1. Recititi manualul cu instructiuni de utilizare din cand in cand, intrucat cu siguranta va veti reaminti note importante ce privesc exploatarea si intretinerea navomodelului dumneavoastra in conditii de exceptie. Aceste instructiuni va ofera informatii practice de operare, dar si proceduri prin care veti putea prelungi durata de viata a modelului dumneavoastra.

2. Asigurati-va ca folositi baterii si pachete de acumulatori complet incarcate. Indiferent ca operati un navomodel RC electric sau un navomodel RC termic tot veti avea nevoie de un pachet de acumulatori. Destinat grupului propulsor, receptorului sau transmitatorului, acesti acumulatori sunt o componenta importanta ce vor permite evolutii fara surprize a navomodelului dumneavoastra.

3. Verificati daca frecventa pe care o folositi este libera. Inainte de lansarea navomodelului RC trebuie sa va asigurati ca frecventa pe care intentionati sa operati este libera. Verificati daca mai exista alt(e) navomodel(e) RC ce opereaza in imprejurimi. Astfel, veti putea identifica daca este necesar sa faceti modificari in alegerea frecventei pentru e evita conflictele.

4. Folositi un dispozitiv Fail-Safe. Spre deosebire de un automodel RC, operarea unui navomodel RC implica dificultati ce privesc urmarirea si recuperarea acestuia. Luati in considerare echiparea navomodelului dumneavoastra cu un astfel de dispozitiv ce va permite recuperarea.

5. Inspectati modelul inainte de operare. Va recomandam ca inainte de fiecare lansare la apa sa va faceti un obicei in a inspecta integritatea si fixarea componentelor mobile. O fisura sau o perforatie in corpul sau coca navomodelului pot reprezenta un pericol potential. Verificati regulat elicea si strangerea acesteia si nu operati navomodelul daca aceasta este ciobita sau fisurata.

6. Urmati procedurile de realimentare adecvate. In cazul unui navomodel RC termic realimentarea cu combustibil necesita o grija deosebita. Tineti cont ca aceste motoare termice se incalzesc considerabil in timpul functionarii si permiteti un timp de 5-10 minute in care acestea sa se raceasca. Scurgerile de combustibil pot fi periculoase pentru navomodel, dar si pentru dumneavoastra si persoanele din jur. Nu realimentati navomodelul cand este pe apa. Respectati procedurile de realimentare adecvate prin scoaterea acestuia din apa si folosirea standului.

7. Fiti constient de locul de operare, dar si de imprejurimi inainte de a lansa navomodelul. Evaluati orice obiecte plutitoare, plante acvatice sau alte potentiale obstacole ce ar putea sa dauneze evolutiei dar si integritatii navomodelului dumneavoastra. Nu operati navomodelul in locuri aglomerate sau in prezenta animalelor. Nu uitati ca modelele radiocomandate pot avea uneori o evolutie imprevizibila si aceasta chiar daca sunteti un navomodelist experimentat. Acordati intotdeauna o grija deosebita masurilor de siguranta adecvate mai ales cand evoluati in locuri publice sau chiar pe proprietati private.

Operarea unui navomodel RC poate fi o experienta captivanta. Respectarea acestor masuri de prevedere si siguranta va vor asigura cele mai bune rezultate si va veti putea bucura pe deplin de performantele navomodelului dumneavoastra.


   Acumulatori si baterii

Achizitionarea unui model radiocomandat RTR sau RTF, indiferent ca acesta este un aeromodel, elicopter, automodel sau navomodel presupune de regula ca acesta este echipat si alimentat cu un pachet de acumulatori NiMH, Li-Ion sau LiPo dar si un incarcator adecvat. Durata de exploatare a acestor acumulatori depide in mare masura de modul in care utilizati si intretineti acesti acumutatori RC.

Bateriile si pachetele de acumulatori prezinta un potential pericol in cazul in care acestea nu sunt exploatate si intretinute corespunzator. Producatorii acestor echipamente electrice sunt constienti de aceste pericole si depun eforturi sustinute in cee ce priveste atat design-ul si performantele, dar si masurile de siguranta pe care le implica utilizarea acestora. Deasemeni, acesti producatori au prevazut solutii specifice de siguranta ce au un aport important in conditiile unei utilizari abuzive sau in afara specificatiilor tehnice oferite de acestia. Dar, cu totii stim ca atat timp cat aceste echipamente au parasit curtea producatorului, soarta lor este in mainile utlizatorului. Vor exista intotdeauna persoane ce vor considera aceste masuri de siguranta o provocare si vor opera aceste echipamente intr-un mod necorespunzator.

Exploatarea si intretinerea oricaror baterii si acumulatori RC in conditii pentru care acestea nu au fost proiectate poate cauza incendii, explozii si risc de intoxicare.

Conditii generale de siguranta:

1. Nu dezasamblati niciodata o baterie sau pachet de acumulatori deoarece substantele chimice din interior pot fi toxice si pot afecta pielea si imbracamintea.

2. Nu aruncati aceste baterii in foc. Evitati contactul acestora cu apa intrucat aceasta poate provoca deteriorarea iremediabila.

3. Nu incercati sa faceti suduri (lipituri) direct pe baterie deoarece acestea pot distruge elementele de siguranta ale bateriei.

4. Scurtcircuitarea, inversarea polaritatii si supravoltarea pot cauza deteriorarea permanenta a bateriilor si acumulatorilor.

5. Nu folositi bateriile si acumulatorii RC pentru alimentarea altor produse sau dispozitive si in scopuri pentru care acestea nu au fost proiectate.

6. Este total contraindicat sa folositi impreuna baterii cu niveluri diferite de incarcare, baterii cu compozitii chimice diferite intrucat diferentele in caracteristici pot deteriora atat bateriile, dar si produsul.

7. Depozitati bateriile intr-un loc racoros. Nu lasati aceste baterii in spatii ce prezinta un potential pericol de supraincalzire.

Acumulatori LiPo:

Acumulatorii LiPo fac parte din categoria bateriilor reincarcabile si reprezinta sursa preferata de putere in domeniul modelelor radiocomandate hobby-grade datorita capabilitatilor performante de stocare si furnizare a energiei. Cu o densitate energetica de 4 ori mai mare decat a bateriilor reincarcabile NiMH si un raport superior energie/greutate, acesti acumulatori LiPo aproape ca au devenit un substitut comparabil combustibililor RC. Tocmai pentru ca sunt atat de performanti dar mai ales pentru ca preturile lor au devenit din ce in ce mai accesibile, acestia trebuie tratati cu atentia cuvenita deoarece neatentia in exploatarea si intretinerea acestora prezinta un potential risc. De aceea va recomandam sa cititi integral manualul de utilizare si sa fiti constient de masurile de siguranta ce implica folosirea acumulatorilor LiPo. Producatorul si vanzatorul acestor produse nu are nici un control asupra felului in care sunt utilizate si intretinute aceste echipamente, iar responsabilitatea pentru eventualele accidente sau daune provocate revine in totalitate utilizatorului final. Folosirea necorespunzatoare a acumulatorilor LiPo si incarcarea neconforma a acestora poate provoca explozii si incendii.

Acumulatorii LiPo pot provoca focul sau chiar explozii in conditiile folosirii unui incarcator inadecvat, in cazul unor caracteristice de incarcare nepotrivite, pachet de acumulatori cu celule neegalizate, descarcare adanca, surse de alimentare ce prezinta fluctuatii ale tensiunii si intensitatii curentului, dar si pachete de acumulatori deteriorati in urma unui scurtcircuit sau socuri mecanice si electrice. Cele mai multe accidente s-au datorat in special procesului de incarcare necorespunzator si au fost cauzate de erori umane ce puteau fi evitate. Tocmai de aceea incercam sa evidentiem aceste masuri de siguranta ce vor contribui la prevenirea unor situatii potential periculoase:

1. Folositi pentru incarcarea acumulatorilor LiPo incarcatorul specificat de producator; in cazul in care folositi un incarcator multifunctional, asigurati-va ca acesta este setat pe modul LiPo si ca respectati conditiile specifice incarcarii acelui acumulator.

2. Folositi o sursa de alimentare pentru incarcator care sa nu prezinte fluctuatii de tensiune sau amperaj.

3. Asigurati-va ca in timpul transportului acestor acumulatori nu exista conditii in care acestia sa fie expusi la perforare (punctare), deformare sau scurtcircuitare accidentala cu alte obiecte.

4. Nu incarcati acumulatorii LiPo pe suprafete sau in spatii ce prezinta un potential risc de inflamabilitate si mai ales nu incarcati acesti acumulatori direct in modelul dumneavoastra.

5. Asigurati-va ca ati deconectat pachetele de acumulatori LiPo de la regulatoare electronice de viteza sau circuite BEC pentru a preveni descarcarea adanca lenta.

6. Fiti siguri ca ati asigurat izolarea corespunzatoare a conectorilor si conexiunilor pentru a preveni scurtcircuitarea in timpul manipularii sau depozitarii.

7. Nu permiteti continuarea incarcarii la o tensiune de peste 4,2V pe celula sau descarcarea unei celule la mai putin de 3,0V.

8. Incarcarea la rate de incarcare de peste 1C se va face doar cu echipamente specializate si doar sub directa supraveghere a procesului de incarcare.

9. Nu expuneti acesti acumulatori RC la surse de caldura excesiva si evitati expunerea acestora pe timp indelungat la temperaturi ridicate.

10.Nu incarcati un pachet de acumulatori LiPo ce contine una sau mai multe celule ce prezinta urme de deteriorare sau modificare a formei si dimensiunilor.

11.Opriti incarcarea unui pachet de acumulatori LiPo in cazul in care o celula sau mai multe prezinta variatii dramatice a temperaturii de la normal.

12.Nu incarcati pachete de acumulatori cu o descarcare adanca (sub 3.0V pe celula).

13.Monitorizati in permanenta procesul de incarcare al acumulatorilor LiPo si fiti atenti si pregatiti sa reactionati adecvat la eventualele modificari ce ar putea prezenta un potential pericol.

Tratate cu respect si in conditiile specificate de producator, acumulatorii LiPo s-au dovedit a fi o sursa valoroasa de energie folosita pe scara din ce in ce mai larga in lumea modelismului RC.

Acumulatori NiMH:

Acumulatorii NiMH reprezinta o sursa de alimentare superioara bateriilor NiCd si au fost primite cu bratele deschise de entuziastii modelismului RC hobby-grade. Cu o tensiune nominala de 1,2V identica cu cea a bateriilor NiCd, acumulatorii NiMH pot stoca si furniza o energie dubla fata de bateriile NiCd la aceeasi dimensiune si greutate.

Incarcarea si descarcarea acumulatorilor NiMH prezinta un potential risc ce poate cauza incendii, explozii, ranirea persoanelor si poate provoca daune proprietatii. Va recomandam sa cititi cu atentie instructiunile furnizate de producator in manualul de utilizare al acestor acumulatori precum si masurile de siguranta adecvate:

1. Folosirea necorespunzatoarea a acumulatorilor NiMH poate provoca scurtcircuit, topirea materialului izolator, deteriorari ale supapei de siguranta si implicit supraincalzire sau explozie. Aceste baterii sunt astfel construite incat sa permita eliberarea gazelor degajate de electrolit in caz de pericol. Pentru acest motiv, nu faceti modificari terminalului pozitiv (sudura, lipituri) si mai ales nu dezasamblati sau modificati un acumulator NiMH.

2. Nu aruncati acesti acumulatori in foc, nu-i lasati in spatii expuse la radiatiile solare sau in preajma surselor de caldura si depozitati-i in spatii racoroase in care copiii sa nu aiba acces. Utilizarea si intretinerea acestor acumulatori de catre minorii cu varsta de sub 14 ani se va face doar sub directa supraveghere a unui adult experimentat.

3. Supravoltarea sau inversarea polaritatii acumulatorilor NiMH sunt interzise.

4. Nu incarcati un acumulator NiMH aflat intr-un model RC.

5. Folositi un incarcator cu determinarea terminarii incarcarii destinat incarcarii acumulatorilor NiMH. Nu folositi incarcatoare cu temporizare.

6. Nu incarcati acumulatorii NiMH la o rata mai mare de 1C si supravegheati integral procesul de incarcare astfel incat sa puteti reactiona prompt la posibilele probleme ce se pot ivi.

7. Nu permiteti continuarea incarcarii la o tensiune peste 1,4V pe celula sau descarcarea unei celule la mai putin de 0,9V.

8. Acumulatorii NiMH contin un electrolit alcalin. In cazul contactului acestuia cu pielea sau imbracamintea spalati-va cu apa din abundenta. In cazul contactului electrolitului cu ochii spalati-va cu multa apa si consultati un doctor.

Acumulatorii NiMH sunt o combinatie echilibrata a trei caracteristici ce constau in capacitatea ridicata de stocare, densitatea energetica superioara dar si un cost accesibil ce le face potrivite in operarea produselor si echipamentelor destinate modelismului RC.


Sisteme de radiocomanda:

Sistemele de radiocomanda destinate segmentului hobby RC au continuat sa evolueze in decursul ultimilor ani, astfel ca acestea au reusit sa ofere entuziastilor piloti de aeromodele, automodele sau navomodele radiocomandate noi faciltati si functii ce au permis o experienta a controlului de exceptie.

Sistemele de radiocomanda reprezinta un echipament esential ce permite controlul unui model RC prin intermediul transmitatorului, receptorului si servomecanismelor. Pentru a beneficia la maximum de caracteristicile unui astfel de echipament, trebuie sa tineti contde cateva masuri de siguranta ce vor facilita operarea in conditii optime a unui model RC propulsat electric sau termic.

Conditii generale:

1. Cititi integral instructiunile de utilizare specifice furnizate de producator.

2. Fiti constient de regulile specifice locului in care intentionati sa operati si luati toate masurile pentru protectia dumneavoastra, a celor din jur, dar si a sistemului de radiocomanda.

3. Daca in timpul operarii observati ca modelul dumneavoastra radiocomandat se comporta sau functioneaza anormal, va recomandam sa il opriti cat mai repede. Nu mai operati un model RC pana cand nu ati rezolvat problema intrucat este posibil sa afectati dramatic functionarea si performantele acestuia.

4. Nu expuneti sistemul de radiocomanda la apa, umezeala sau caldura excesiva. Atunci cand operati un navomdel RC asigurati-va ca ati protejat hidrofug receptorul si servomecanismele.

Transmitator:

1. Intotdeauna alimentati si porniti transmitatorul primul si abia mai apoi receptorul. Dupa operarea modelului RC opriti mai intai receptorul si mai apoi transmitatorul.

2. Verificati inainte de fiecare operare daca bateriile transmitatorului si receptoruluisunt complet incarcate.

3. Nu expuneti transmitatorul la apa, umezeala sau caldura excesiva.

4. Verificati inainte de operare pozitia corecta a comenzilor transmitatorului.

Receptor:

1. Verificati integritatea si dispunerea antenei receptorului. Performanta unui receptor poate fi afectata in cazul in care antena acestuia este indoita sau dispusa necorespunzator. Nu taiati si nu incercati sa prelungiti antena sau firele electrice ce o deservesc. Nu expuneti antena receptorului subansamblelor sau partilor in miscare.

2. In cazul unui model RC propulsat electric ghidati antena receptorului si firele electrice adiacente cat mai departe posibil de componente electrice ce folosesc valori ale curentilor mari (regulator electronic de viteza, pachet acumulatori destinat propulsiei sau motor electric).

3. Luati toate masurile necesare pentru protectia receptorului impotriva vibratiilor si umezelii. Aveti grija ca antena sau firele electrice ala acesteia sa nu vina in contact cu subansamble din metal sau fibra de carbon. Structurile unor modele RC pot incorpora componente conductive ce afecteaza receptia semnalului radio, deci asigurati-va ca ati dispus antena si firele electrice corespunzator.

Este deosebit de important sa instalati receptorul si sa dispuneti corect antena acestuia astfel incat sa fiti sigur ca modelul dumneavoastra receptioneaza semnalele radio indiferent de postura, atitudine sau directia de deplasare.

Transmisia semnalului radio:

1. Folositi sisteme de radiocomanda ce minimizeaza sau exclud riscul interferentei semnalului radio.

2. Inainte de operare, verificati functionarea servo-urilor, evaluati raza de actiune a echipamentului radio si asigurati-va ca veti avea controlul total al modelului RC pana la limita zonei operationale.

3. Raspunsul radio poate fi afectat in cazul folosirii bandei de frecventa de 2,4GHz de catre multipli utilizatori. Daca constatati ca viteza de raspuns este viciata, va recomandam sa intrerupeti operarea si sa asteptati pana nivelul de saturatie al frecventei a scazut.

4. Pentru a asigura o evolutie performanta a modelului dumneavoastra nu uitati ca receptia din banda de 2,4GHz poate fi afectata de prezenta structurilor din beton, metal, plase sau retele metalice, dar si retele electrice ce se interpun intre dumneavoastra si model.

Speram ca am reusit sa va evidentiem informatiile esentiale ce vor asigura si facilita operarea in conditii de performanta a sistemelor de radiocomanda destinate modelismului RC hobby-grade.


Combustibili RC

Achizitionarea si operarea unui model RC termic indiferent ca acesta este un aeromodel, elicopter, automodel sau navomodel RC termic constituie o sursa de emotii si entuziasm pentru fiecare reprezentant al acestui minunat hobby.

In domeniul modelismului RC exista doua tipuri de propulsie non-electrice. Cele mai comune modele radiocomandate ce nu folosesc propulsia electrica sunt inzestrate cu motoare termice alimentate cu amestecuri nitrometan-metanol-lubrifiant sau benzina-lubrifiant. Combustibilii comercializati de magazinele de profil sunt destinati cu precadere modelelor RC termice ce folosesc pentru propulsie motoare termice alimentate cu nitrometan (nitro).

Toti modelistii implicati in operarea acestor modele termice radiocomandate trebuie sa tina cont de cateva masuri de siguranta ce vor asigura desfasurarea in conditii optime a evolutiei oricarui model RC termic:

1. Urmati cu atentie instructiunile referitoare la manipularea si depozitarea acestor combustibili nitro conform specificatiilor producatorului.

2. Combustibilul nitro este o substanta toxica si infalamabila. Siguranta personala dar si a celor din jurul dumneavoastra este prioritara atunci cand operati un model RC termic. Va recomandam sa purtati manusi de protectie adecvate atunci cand manipulati acesti combustibili pentru a evita contactul cu pielea. Folositi ochelari de protectie in special cand trebuie sa demontati bujia motorului termic. Nu permiteti accesul persoanelor care fumeaza in zona in care manipulati combustibil nitro.

3. Combustibilul nitro presupune amestecul a trei ingrediente: nitrometan, metanol si lubrifiant. Pentru un motor termic nitro nu exista alt substitut, deci nu incercati sub nici o forma sa folositi alte amestecuri decat cele specificate de producator.

4. Acesti combustibili sunt diferentiati pe clase functie de raportul combustibil / lubrifiant. Aceste clase sunt exprimate printr-un numar (minim 10) ce evidentiaza procentul de combustibil / lubrifiant, astfel ca un combustibil clasa 16 are o cantitate de combustibil mai mica decat unul din clasa 25. Deci clasa 25 va genera mai multa putere si implicit mai multa viteza decat clasa 16.

5. Pentru a sti exact ce clasa de combustibil este adecvata modelului dumneavoastra, verificati specificatiile din manualul de operare al producatorului. De obicei clasa 16 este recomandata motoarelor termice cu o capacitate cilindrica mica, iar clasa 25 se adreseaza cu preponderenta motoarelor mai mari. Folosirea unui combustibil de o clasa superioara celei recomandate modelului dumneavoastra va face ca acesta sa ruleze mai rapid dar va afecta performantele si durata de exploatare. Daca operati un model RC termic cu o anumita clasa de combustibil, este recomandat sa continuati operarea cu aceeasi clasa.

6. Criteriul esential ce va diferentia performantele modelului dumneavoastra o reprezinta modul in care veti intretine si efectua reglajele motorului termic. Un automodel RC nitro bine reglat si alimentat cu clasa 16 va depasi usor un automodel RC nitro reglat si intretinut necorespunzator alimentat cu un combustibil nitro clasa 25.

7. Tineti recipientele destinate combustibililor nitro inchise si aveti grija sa verificati inchiderea si etanseitatea capacului rezervorului de combustibil ce alimenteaza motorul termic. Aceste masuri vor preveni evaporarea dar si contaminarea combustibilului cu apa. Depozitati recipientele cu combusibil nitro in spatii racoroase izolate de surse de foc sau caldura.

Scopul acestor masuri de siguranta nu este doar acele de a intelege mai bine acesti combustibili deosebit de volatili, dar si de a reaminti utilizatorilor sa fie intotdeauna atenti si scrupulosi atunci cand il manipuleaza si folosesc pentru modele RC termice hobby-grade.